blogs
13 juni, 2021

De juiste gordijnplooi maakt het verschil

De juiste gordijnplooi maakt het verschil


Plooien zorgen voor mooie en gelijkmatige vouwen in gordijnen waardoor ze extra opvallend en sierlijk ogen. Maar hoe weet je nu welke plooi bij welke gordijnstof past? We adviseren je graag over de juiste stof en confectiewijze voor jouw gordijnen. Dit zijn de meest voorkomende plooien die we confectioneren:

De confectiewijze van je gordijnen is erg belangrijk. De juiste plooi in combinatie met een passende stof maakt echt het verschil in sfeer. We leggen je graag uit in welke gevallen je voor welke plooi kiest. In onze winkel adviseren we je graag gericht aan de hand van de gewenste stof, de afmetingen van de ramen, het opgangsysteem en de functie van de ruimte. Wil je al onze stoffen van merken als Artelux, Kobe en NL Label zelf bekijken en hierover geadviseerd worden? Kom langs in de winkel of maak alvast een afspraak!

salie_25_roomset_nude_jpeg_72dpi_rgb.jpg

De enkele plooi

Laten we beginnen bij de enkele plooi. Met een enkele plooi kies je voor minimale plooivorming voor het raam. Hierdoor ziet deze plooi er strak en minimalistisch uit. Een enkele plooi leent zich uitstekend voor gordijnen met dessins. Je hebt namelijk minder golven in het gordijn waardoor je meer ziet van het dessin. Betreft stoftype past deze plooi goed bij zwaardere, stugge en dikke stoffen. Denk aan velours en dim-out stoffen. Maar je ziet ook steeds vaker dat een enkele plooi gekozen wordt bij linnen of andere natuurlijke gordijnstoffen. Een enkele plooi geeft een gordijn een nonchalante, trendy look en is de laatste jaren steeds meer in trek. Let wel op de hoogte van het gordijn: is deze hoger dan 180 centimeter dan is de plooi niet meer te zien aan de onderkant van het gordijn. Kies dan voor een dubbele of triplooi. 

Vadain-2020-Daydream-RealLinen-01.jpg

De dubbele plooi

De dubbele plooi wordt ook wel vlinderplooi genoemd. Het is de meest toegepaste plooi bij gordijnen. De vlinderplooi ziet er sierlijk uit, zorgt voor een volle uitstraling en heeft een mooie plooival. Er wordt meer stof gebruikt, waardoor de plooien ook bij hoge gordijnen mooi vallen en het gordijn een rijke uitstraling krijgt. Wel moet je er rekening mee houden dat bij stuggere en dikkere gordijnen die langer dan 2 meter zijn, de onderkant van het gordijn dan iets wijder uit komt te hangen. Als je dit niet wil, dan kun je de vlinderplooi het beste gebruiken voor soepele weefstoffen, vitrages en inbetweens.

Triplooi

Zeer soepele en dunne stoffen zijn het meest geschikt voor een triplooi, maar je ziet steeds vaker dat de triplooi ook in iets dikkere stoffen worden verwerkt. Een triplooi kan een gordijn net als een dubbele plooi een rijke en volle uitstraling geven en laat minder licht door dan een gordijn met een enkele- of dubbele plooi. Heel fijn voor in slaapkamers bijvoorbeeld.

NL-Label-2020-kw3-Groene Oase 22.jpg

De populaire wave plooi

De wave plooi is vol en uitbundig, en loopt in een golvende vorm naar voren en achteren. Het gordijn hangt aan een systeem van runners, gordijnband en gordijnhaakjes. De runners zijn op een vaste afstand van elkaar verbonden met koordjes, daarnaast wordt er een plooiband aan de bovenkant gestikt waaraan haakjes worden bevestigd. Dit zorgt voor de golvende vorm. Gordijnen met wave plooi zijn ideaal voor de woonkamer, waar de gordijnen extra sfeer brengen. Het gordijn blijft altijd mooi en evenredig hangen. Een voordeel ten opzichte van ingeslagen ringen bijvoorbeeld, die je met de hand op de juiste positie moet ‘trekken’. Ingeslagen ringen ogen nonchalanter dan de regelmatige wave en zijn ideaal voor een stoer interieur. 

NL-Label-2020-kw3-Eenvoud 39.jpg

Een mooie, volle retourplooi

Een retourplooi kies je optioneel en aanvullend nádat je een enkele- of dubbele plooi gekozen hebt. Met een retourplooi creëer je een plooi naar voren én naar achteren waarmee je een harmonica-effect krijgt in het gordijn. Tussen de plooien krijgt het gordijn een extra plooi, hierdoor vouwt de tussenruimte naar achteren. Het gordijn krijgt een mooie diepe plooivorming, wat de luxueuze uitstraling van het gordijn versterkt. Dit gordijn wordt net als de wave plooi onder de rails geplaatst. Vaak raden we de retourplooi aan als je een klein stuk muur naast het raam hebt. Dan is het handig dat het gordijn geen breed pakket vormt bij het openschuiven, anders hangt het gordijn alsnog deels voor het raam. Met een retourplooi kun je een gordijn in een smal pakketje naar de zijkanten van de muren schuiven.

Op zoek naar mooie gordijnen die jouw huis direct meer sfeer en warmte geven? Kom langs in de winkel! We adviseren je onder meer over onze uitgebreide Artelux, Kobe en NL Label gordijnen. De gordijnen worden tevens bij je thuis ingemeten en op maat gemaakt. Vergeet voor je bezoek ook niet onze lopende acties te bekijken!